Vakantie, even rust aan je hoofd

Dit jaar gaan we iets anders doen in de vakantie. Noorwegen. Voor ons helemaal nieuw. In de vakantie willen we er even helemaal uit zijn, lekker ontspannen. Dat moet lukken in Noorwegen. Maar ontspannen voorbereiden blijkt nog een hele kunst, omdat het onbekende ook weer stress oplevert. Hebben we ‘alles’ bij ons? Gaat het wel goed met de reserveringen? Kunnen we het wel vinden? Gaan de kids dit wel leuk vinden?
Eigenlijk wil ik die vragen helemaal niet hebben, geen zorgen aan mijn hoofd. Maar ja.

De meeste mensen vinden het onbekende min of meer onprettig. We willen graag weten of iets leuk, veilig, gelukkig, betrouwbaar is. Vooraf graag, als het even kan. Maar ja, de kale waarheid is toch: we weten het vaak niet. We weten als mensen maar bitter weinig. En dat vinden we doorgaans errrg onprettig. Een glimp hiervan kun je weer even ervaren als je naar een onbekende vakantiebestemming gaat bijvoorbeeld.
We doen allerlei pogingen om dat onprettige gevoel weg te drukken. Ik ben benieuwd of je ze herkent:
1. Als ik iets niet zeker weet, dan ga ik zelf aan de slag om iets van die onzekerheid weg te nemen. Ik ben lekker bezig en leid mezelf af.
2. Ik win advies in bij mensen die het wel ‘kunnen weten’. Ik vertrouw hen en voel me geruster.
3. Ik lees folders, boeken, internetsites die mij kunnen vertellen hoe het feitelijk is.
4. Of ik ga nog een stap verder. Ik train mezelf in kennis en vaardigheden op een onbekend terrein. Al snel voel ik me een beetje expert ten opzichte van anderen.
5. Ik laat me medisch keuren en voel me gerust over mijn gezondheid.
6. Ik ga sporten, ontspannen of mediteren om mijn hoofd leeg te maken.

Op zich goede acties. Je kunt de lijst ongetwijfeld nog langer maken. Maar zeg nou eerlijk, leveren ze een waterdicht en zeker weten op? Welnee!
Helaas wordt deze suggestie wel vaak gewekt 🙁

Voor mij is de echte geruststelling: ik weet het niet, ik kan het ook niet weten en ik hoef het ook niet te weten. De bijbel zegt daarover wijze dingen. Je kent ze vast wel, de teksten hierover: Diep ontzag voor de HEERE is het beginsel van wijsheid; allen die daarnaar handelen hebben een goed inzicht (Ps 111). Wie kennis vermeerdert, vermeerdert leed. (Pred 1). Maar van de boom van de kennis van goed en kwaad, daarvan mag u niet eten, want op de dag dat u daarvan eet zult u zeker sterven. (Gen 2)
Zou deze tekst uit Genesis 2 alleen voor Adam en Eva gelden of ook nog steeds voor ons, in zekere zin?

Ben je als modern mens met je kennis en vele bronnen nog wel in staat om niet-te-weten? En dan te schuilen bij God de Vader, in plaats van bij schijn-wetenschap en plastic maakbaarheid.
Het is een geloofskeuze. Bij God schuilen, zonder te weten, maar alleen door Hem te kennen en leren kennen. Het is geen rationele afweging, geen logica, geen menselijke vaardigheid.

Fijne vakantie!

2 reacties op “Vakantie, even rust aan je hoofd

  1. Als het “onderzoekt alles en behoudt het goede” (ook zo’n mooie bijbeltekst) niet als motivatie heeft “als God te worden” (Gen.2) en wel als motivatie heeft nog meer onder de indruk te komen van Zijn Almacht en Alwetendheid, dan leidt dat onderzoeken tot het diepe besef dat we als mens juist door die kennis alleen tot eer van Hem kunnen leven, werken én relaxen in relatie met (het kennen van) die geweldige Schepper God, Die alles weet en kan. En….dan leidt weten tot wijsheid. De wijsheid die ons behoedt voor de dwaasheid te denken dat we het zonder God kunnen.

  2. Ha Ellen! Dank voor je verdiepende reactie. Met name het onder de indruk komen van Gods Almacht raakt me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *