Onzekerheid wegpoetsen

Bij de eerste ontmoeting met een deelnemer van een training “assertiviteit” valt me al gelijk een vreemd soort paradox op. De man heeft een ‘onzekere uitstraling’, zoals dat heet. Maar hij vertoont ook stevige trekjes. Hij komt te laat binnen, maar hij vraagt wel of hij nog even koffie kan halen, ondanks dat hij te laat is. Grappige tegenstelling: onzeker en toch voor je eigen belang opkomen. In de loop van de ochtend wordt het steeds grappiger.

Tijdens de kennismakingsronde vertelt de man, dat hij al precies weet wat hij wil veranderen op het gebied van assertiviteit, want dat heeft hij in allerlei andere cursussen al wel geleerd. Nu moet hij het alleen nog gaan doen. Hij wil van zijn onzekerheid af. Als ik hem hoor praten, valt me op hoe gaaf en vloeiend zijn woordkeus is. Ook de inhoud van zijn verhaal is bijzonder. Hij is een goede vakman, blijkt uit alles. Hij is een gewaardeerd coach op zijn werk. En hij zit vol ideeën die hij ook nog eens voor elkaar krijgt. En dat allemaal met een onzekere uitstraling. Dat geeft te denken.

In gedachten stel ik al snel vast, dat deze man in het dagelijks leven uitstekend functioneert met zijn ‘onzekere’ uitstraling. Ja, met zijn uitstraling en niet ondanks zijn uitstraling. Hij zit me even raar aan te kijken als ik hem deze manier van kijken voorleg. Maar in de loop van de dag gaat hij stukje bij beetje overstag. Hij begint er lol in te krijgen en ziet de vele voordelen van deze denkomslag. Zijn verbazing maakt plaats voor zelfvertrouwen en het duurt niet lang of hij zit zijn plannen te maken om zijn uitstraling heel te laten in plaats van weg te poetsen. Dat noem ik nog eens fris tegen bestaande overtuigingen aankijken. Ik heb er een leuke nieuwe invalshoek bijgekregen als ik weer eens onzeker ben of onzekerheid bij een ander aantref.

2 reacties op “Onzekerheid wegpoetsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *