Geloof je het zelf?

Ook vissen hebben geloof

Ergens in Afrika leeft een stam die vissen vangt met schaduwen. Het water van het meer is zeer helder en laat dus het zonlicht diep doordringen. De vissers gaan het water op met een soort bouwwerk op hun boot. Deze constructie laat een schaduw in het water vallen in de vorm van een kooi of een net. De vissen vluchten voor het ‘net’ en worden op die manier naar ondiep water gedreven, waar ze gewoon worden opgeschept en in de pan belanden. Allemaal door een stel schaduwen. Zo laten wij ons door mentale schaduwen naar het verkeerde water drijven en worden we af en toe geroosterd in een of andere ‘pan’.
Geloof heeft kracht, vernietigend of scheppend. Je kunt er liefdevol door handelen en je kunt er misdrijven mee begaan. Maar ook: jezelf ontspannen en jezelf onnodig bang maken. Of de inhoud van je geloof nu waar is of niet, dat maakt niet uit. Want je geloof, je overtuiging heeft het laatste woord. Een goede reden om je overtuiging(en) eens tegen het licht te houden.

Een overtuiging is een eigenlijk een besluit over het leven dat je neemt naar aanleiding van indrukwekkende ervaringen of die je aanneemt van een ‘autoriteit’. Denk aan opmerkingen als: ‘Met dat soort mensen moet je opletten.’ Of ‘Dat heb ik gelezen in een boek van die-en-die.” Ja, en? In het woord ‘besluit’ zit het woord ‘sluiten’. Een overtuiging sluit af van verdere waarneming. Je neemt niet langer waar, je oordeelt. En dat is een gevaarlijke situatie. Je hebt een blinde vlek, gedraagt je als een blind paard of hebt een blinde woede. Jezus zei: ‘Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.’

Hoewel niet gemakkelijk, is het breken van een overtuiging de moeite waard. Er ontstaat ruimte en er schijnt nieuw licht. Einstein stelde dat het gemakkelijker is een atoom te splitsen dan een vooroordeel te doorbreken. Dat wijst erop hoe diep die zaken in ons geworteld zijn en hoe ze ongemerkt de baas over ons zijn geworden. Ze zijn een soort permanente gekleurde bril geworden waarmee we zonder het te beseffen alles verdraaien. We weten niet eens meer dat onze bril gekleurd is omdat we geen referentiepunt meer hebben.

Door overtuigingen los te laten zul je weer leren waarnemen, zul je leren echt aanwezig te zijn, proactief en creatief te zijn. Je wordt dan meer en meer je ware zelf.
Begin eens met de volgende vragen voor jezelf. Over welke onderwerpen ben ik moeilijk op andere gedachten te brengen? In welke situaties komen er sterke emoties of stress bij me los? Welke overtuigingen liggen hieronder?

Fragmenten uit deze blog zijn met toestemming overgenomen uit “Flow en de kunst van het zakendoen” van Jan Bommerez en Kees van Zijtveld, gepubliceerd door Nieuwe Dimensies B.V.

2 reacties op “Geloof je het zelf?

  1. Goed verhaal Wim, zeker aan het begin van een nieuw seizoen is het waardevol hier nog eens in stilte over na te denken. Ga ik zeker doen. Dank daarvoor!
    Groet aan allen.
    Harrie

    1. Ha Harrie! Dank voor je reactie. Veel succes in het nieuwe seizoen. Ik zag je alweer voorbij komen in de pers en op fb. Succes vooral om vanuit je eigen visie en principes te werken, zonder blind te zijn voor nieuwe perspectieven :). Groetjes Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *