8 Tips voor gelovig leven als je het druk hebt

Ken je deze klacht: “Ik kom te weinig toe aan bijbel lezen, bidden, met God zijn.”? Ik hoor de klacht regelmatig, vaak met een zucht erbij. Als jij dit ook wel eens hebt, kun je misschien iets met de onderstaande tips.

1. Draai het om
_____Juist als je het druk hebt, moet je zuinig omgaan met je energie en je tijd! Verspillen van tijd en energie aan nutteloze zaken is het laatste waar je op zit te wachten als je het toch al druk hebt. Maar wat is nuttig en wat niet? Zelf kunnen we dat onderscheid niet zo goed maken. God wel. Als je met God wandelt ben je beter in je werk, omdat God je inspireert, voedt, bijstuurt en helpt. Daar heeft God het druk mee. Wees je daarvan bewust. Continu, als het kan.

2. Deel je zorgen
_____Geef al je zorgen aan Hem. Doe je dat wel eens? Het geeft me persoonlijk altijd rust als ik mijn zorg uitspreek naar God en het verder loslaat. Daarmee is de zorg technisch gezien niet weggenomen, maar verandert mijn houding wel. Ik doe dit als mijn emoties oplopen in mezelf. Paniek, onmacht, boosheid, teleurstelling, stress, verveling en noem maar op. God heeft me al meermalen verrast door me rust te geven op dat soort momenten.

3. Houd mini-meditaties
_____Je komt niet toe aan uitgebreide bijbelstudie of aan het zoeken van de stilte?! Maak het dan klein. Neem dan één enkele zin mee voor de dag. Een paar woorden uit de bijbel hebben al zoveel kracht. Onderschat dat vooral niet! Laat ze intrekken in de loop van de dag. Eén zin laat zich gemakkelijk onthouden (of opschrijven). Herhaal de woorden af en toe. Zonder toevoeging, zonder uitleg. Dat kost enkele minuten in de dag. Merk op dat de woorden een eigen leven gaan leiden. Ze verschieten van kleur, krijgen meer betekenis bij elke herhaling. Ze zakken dieper in je hart. Voeg er vooral niets aan toe. Dat is niet nodig.

4. Bid vijf-seconden-gebeden
_____Als ik niet zo in de stemming ben om te bidden of te lezen in de bijbel, dan leef ik graag met vijf-seconden-gebeden. Niet letterlijk vijf seconden. Soms een flits, soms een minuutje. Dan deel ik even wat er in mijn hart leeft of ik realiseer me korte momenten dat God er is. Terloops. Ik blijf God zien vanuit een ooghoek. Zo kostbaar.

5. Wees alert voor signalen van God
_____Soms heb ik ingevingen die me verbazen. Hoe komt die gedachte nu weer bij me op? Of er wijzigen omstandigheden. Soms blijkt een persoon van mening te veranderen, onverwachts. Niet eens altijd in positieve zin. Hoe dan ook, positief of negatief, ik probeer er dan open en losjes mee om te gaan. Wat zou God hiermee willen duidelijk maken aan me? Met die vraag kan ik me beter bezig houden dan met het veranderen van de omstandigheden of mening van de ander. Daarmee spaar ik veel tijd.

6. Neem moedige besluiten
_____Hoe vaak moet je ergens een besluit over nemen, zonder dat je alle consequenties kunt overzien? Als je met God wandelt, kun je toch stappen zetten. Dit vraagt oefening, heb ik gemerkt. Je kunt diverse besluiten nemen: wel doen, niet doen, uitstellen. God kan een dergelijk besluit in je hart leggen, als je met Hem optrekt. Menselijkerwijs gesproken ben je dan moedig, maar voor God ben je wijs.

7. Kies voor kleine liefde
_____Tussendoor en kleinschalig druppelen van liefde. Zie je een gelegenheid af en toe? Een moment van aandacht, een glimlach, een opgewekte opmerking voor een medemens? Jezus merkt een beker koel water op als die wordt gegeven. Als je je oog er in traint kun je de gelegenheden zien. Als je het regelmatig doet, krijgen je daden een zweem van liefde. Een gebaar kan niet klein zijn als ie wordt gedragen door liefde.

8. Oefen je vertrouwen
_____Tussen de bedrijven door groeit mijn vertrouwen op God. Mijn geloof groeit, ook in drukke momenten en tijdens volle dagen met veel gedoe. Ik ben alerter geworden en merk dat God aandacht heeft voor me. Jij hebt het druk, toch? God ook! Met jou en met je medemens. Hij heeft ervoor gekozen om zijn handen vol te hebben met ons allemaal. Ook met jouw werk is Hij begaan. Als je dit gaat zien kun je misschien in een opgaande spiraal van vertrouwen komen. Dit vertrouwen in God kost je geen tijd en gaat je steeds meer geven.

7 reacties op “8 Tips voor gelovig leven als je het druk hebt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *